DE EVOLUTIE VAN DE MENS

We zijn gewoon één mega grote familie!  foto familie

We lijken niet meer op de oorspronkelijke bewoners (alhoewel…). Maar de DNA van de vroegere mens-soorten leven in ons voort. In wezen zijn we een mengelmoesje van jan en alleman. Oftewel we zijn als mens één pot nat!

We zijn gestart met minstens 6 menssoorten:

• Home neledi in Zuid-Afrika
• Home sapiens
in Midden- en Oost-Afrika 
• Neanderthalers
in Europa en West-Azië
• Denisoviërs
in Midden-Azië
• Home erectus
in Indonesische eiland Java
• Floresmensje
op het Indonesische eiland Flores

• Nu leeft er slechts één voort, namelijk de Homo Sapiens, wij dus! 

Seks is de boosdoener van de grote diversiteit van de menssoorten. Vanuit Afrika gaan de jagers oftewel de Home’s zwerven en tijdens deze ontdekkingstocht konden ze hun liefdeslusten niet weerstaan. Ze keuvelden er kennelijk gezellig wat op los en van het één komt het ander, nietwaar? 

Het zijn allemaal jagers geweest en staan officieel geregistreerd als ‘mens’ en lid van het geslacht Homo. Sinds kort weet men pas dat we in feite een erg jong volkje zijn. We zijn namelijk pas 2 à 3 miljoen jaar oud! Op deze manier evolueerden we van een primitieve mens, naar een moderne mens (tenminste dat is hoe we het zelf graag interpreteren!) 

EGG to HUMAN gaat hier ook van uit, we zijn een eenheid, of we er blij mee zijn of niet?! We fungeren als een geheel. Vanuit deze gedachten worden dan ook al mijn kunstwerken opgebouwd. Een kunstwerk zal niet gauw een groot individueel billboard zijn, maar bestaat uit talloze elementen en objecten die tezamen één geheel vormen. 

We zijn gewoon een mega grote familie! Mooi toch?

Hetty Hurkmans
Mei 2017 

Extra informatie:
* Artikel NOS: 'Jonger dan we dachten'
* De zes andere mensen nrc.n

 

 

Facebook link linkedin link twitter klik Instagram link mailcontact