DE KARAKTERS VAN GERDA!

De intieme fotoreeks van Maarten Kuypers, Odapark

Afgelopen zondag ben ik misschien wel naar één van mijn geliefdste parken geweest. Het is een plek waar hedendaagse kunst omringd wordt door een sereen bos. In het bijbehorende paviljoen zijn wisselende exposities te zien. Zelf noemt het Odapark het een ‘Plek met een ziel’. En dat snap ik! 

Al dwalend door het bijhorende paviljoen liep ik tegen de fotoreeks aan van Maarten Kuyper. Ik werd direct geprikkeld! Waar kijk ik naar? Één foto laat een gerimpelde hand zien met een glas witte wijn. Één foto met een nostalgisch parfumflesje. Één herinnerings-foto die lijkt te verhullen dat er een (verloren?) zoon en/of man in dit huis geleefd heeft? Twee dames die liefdevol in de weer zijn met het nagellakken. Oud ondergoed. Twee badjassen aan de wand… Ben ik in een anekdote van een persoon beland? 

Het blijkt een fotoreeks te zijn van Gerda Smeets. Een oudere dame die op het punt staat om in een verzorgingstehuis te gaan wonen. Waarschijnlijk heeft ze heel haar leven in dit huis gewoond? Het zijn dan ook intieme en ontwapende foto's! Alsof Gerda letterlijk voor je ogen met de billen bloot gaat!

Al google-end kom ik te weten dat Kuypers graag kwetsbare en vluchtige momenten vastlegt. Dit om de gevoelige momenten van alledag niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Tevens is hij actief als acteur en projectleider. Multitalent dus! 

Het werk spreekt me aan omdat de huidige maatschappij vaak jachtig is. En de commercie gaat hierin voorop! Deze fotoreeks onthuld juist dat het om de gevoelige zijde van het leven gaat. Het legt de sporen bloot van een persoon. Herinneringen en een toekomst zijn hierin herenigd. En dat is volgens mij precies wat ieder individu het liefst wil bezitten. De waarde van gewoon normaal ‘ik, jij en wij’! 

Hetty Hurkmans
EGG to HUMAN
Februari 2017

Info Odapark
Info Maarten Kuypers


Schrijf u in voor de wekelijkse blog en vlog !

 

Facebook link linkedin link twitter klik Instagram link mailcontact