Kunst is soms een genot of een gruwel?

Vandaag ben ik in het Foundation Prada in Milaan. Prada uiteraard het beroemde modemerk in de fashion world. Maar naast te spetteren in de mode blijken ze ook de waarde van kunst in te zien. En dit is te voelen en te ervaren in deze prachtige Foundation!

De Foundation Prada is van origine een distilleerderij. Oud en nieuw zijn hier door de hand van Remco Koolhaas erg goed verenigd. Erg fijn binnenkomen!

We dwalen rond door de fantastische installaties van Edward Kienholz met als klap op de vuurpijl de installatie van 'Five car stud'. Alle werken laten onrecht in de maatschappij, op sociaal en politiek gebied zien. Rauw en onwerkelijk doet het aan of toch ook weer niet?! Een speels aandoende mallemolen, maar die toch vol wrok lijkt te zitten met opgezette aapjes en onder andere varkenskoppen. Een vreemd geheel...

kienholz

En dan de Five car stud installatie waar je letterlijk tussenin staat. Het is een zeer donker en duister geheel. Het is in 1972 eerder geƫxposeerd tijdens Documenta 5. Toen werden er een paar rookbommen op gegooid uit boosheid. En eerlijk kan ik me dit goed voorstellen. Soms is een kunstwerk zo rauw dat ik niet weet of ik het wel wil accepteren wat je ziet?! Dit werk is er zo een! De installatie is omringd met auto's en een paar duistere figuren die ik 's nachts liever niet tegen wil komen. In het midden ontvouwt zich een verontrustend geheel waar de lichten van de auto's op schijnen. Er lijkt een zwart persoon krampachtig op de grond te liggen die het moet ontgelden door vijf blanke personen die hem flink lijken te knevelen en uit een van de auto's klinkt jaren 60 muziek. Het is bedoeld als aanklacht tegen het racisme in Amerika en op confronterende, rauwe wijze in beeld gebracht met levensechte sculpturen. Toch twijfel ik iets later weer aan deze gedachte, want eenmaal aan de andere zijde van de installatie lijkt de neger nu op een opengereten bak met water. Hmm..., best verwarrend. Maar hierdoor is ook het een zeer boeiend, onheilspellend schouwspel wat je toch niet wilt missen!

Hetty Hurkmans
Oktober 2016

 

Facebook link linkedin link twitter klik Instagram link mailcontact