Als kunstenaar moet je goed kunnen jongleren !

Ik heb een sprankelend gesprek gehad met beeldend kunstenaar Dirk Hakze. Wat is zijn kijk op kunst?

Volgens Hakze is dit in ieder geval iemand die goed in jongleren is oftewel minimaal drie ballen in de lucht weet te houden!

Dirk Hakze is ruim 30 jaar zeer actief als gerenommeerd beeldend kunstenaar. Gepokt en gemazeld als hij is, als het gaat over kunst. Hij heeft geëxposeerd in binnen- en buitenland. Daarnaast is Hakze vaak te vinden op kunstevenementen. In 2000 organiseerde hij mede Oerol en ontstond gelijktijdig ‘The Colors of Music en Studio Seguénte’. Een prachtig project, dat nog steeds voortduurt, waarin hij enorme 3D panorama’s maakt die ontstaan uit klassieke muziek. Hakze noemt zichzelf naast kunstenaar ook performer. Toen hij 14 á 15 jaar was wilde hij graag dompteur worden…

Volgens Dirk Hakze is een kunstenaar iemand die niet achter de kudde aanloopt oftewel een solitair persoon. Hakze haalt hierbij de leeuw en de tijger als metafoor aan.

De leeuw is een roedeldier en loopt hierdoor steeds achter een andere leeuw aan. De jongste leeuwin moet haar plaats binnen de roedel vinden en is als laatste aan de beurt als er een dier buitgemaakt is. De tijger is een katachtig diersoort en van oorsprong een solitair wezen. Hakze: ‘De tijger loopt steeds hetzelfde pad in de jungle, wel 70 á 80 kilometer, en maakt hierbij steeds dezelfde ronde. Hij volgt zijn eigen weg en laat zich er niet vanaf brengen. Wanneer de tijger van het pad afgeduwd wordt, zal deze met een flinke mep uithalen….’.

Hiermee is de eerste bal gevangen! Een goede kunstenaar is iemand die solitair is! Oftewel iemand die een tijgereigenschap bezit.

Hakze ziet zichzelf echter niet als dier of een tijger. Alhoewel dieren een sterk intuïtief vermogen bezitten ontbreekt het hen aan een denkvermogen. Want iemand die ‘echte’ kunst maakt weet naast intuïtie ook goed om te gaan met zijn denkvermogen, zoals inhoud en ratio en kan deze goed omzetten in een kunstvorm. Dit kan muziek, schrijven of beeldend zijn. Maar het zal ten alle tijden iemand zijn die steeds drie ballen in de lucht weet te houden:

Intuïtie, solitair en denkvermogen !

Hetty Hurkmans
Oktober 2016

dirk hakze

Facebook link linkedin link twitter klik Instagram link mailcontact